........................* Ειδήσεις - Ανταποκρίσεις - Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις - Τουρισμός - Διεθνή Νέα - Απόδημος Ελληνισμός *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Translate (Μετάφραση)


................................Παράλιο Αστρος Κυνουρίας............................Φωτογραφία: Πέτρος Σ. Αϊβαλής, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"
"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΑ "ΠΡΩΤΑΓΙΑΣΗ" ΤΟΥ 1964


Βαγγέλης Μητράκος
Κουρουνιού Καρύταινα
(η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα www.agriniopress.gr)


Μέρα σαν τη σημερινή, στα 1964 , καρτεράγαμε τα τρία αδέρφια μαζί με τη μάνα μας τον παπά με την "αγιαστούρα" ν' αγιάσει το φτωχικό μας . Η μάνα μας , η Παναγιώτα Μητράκου-Κοντοέ , από χωρίον Κουρουνιού Καρύταινας Γορτυνίας Αρκαδίας , απλή και θρήσκα γυναίκα του λαού προορισμένη - ψυχή και σώμα- για σπίτι και οικογένεια , "κράταγε" τις μεγάλες νηστείες και πάνω απ' όλες τη νηστεία της "Πρωτάγιασης" . Μαζί της είχε μάθει κι εμάς , τα παιδιά , να νηστεύουμε αδιαμαρτύρητα και να σεβόμαστε τις γιορτές! 
Εκείνη όμως την "Πρωτάγιαση" του 1964 η μάνα μας υποκύπτοντας στην "γκρίνια" μας μάς είχε μαγειρέψει μακαρόνια με κιμά!!! Εκείνη , βέβαια, νήστεψε μη υποκύπτοντας στον πειρασμό , εμείς όμως "αρτυθήκαμε" και "χαλάσαμε την ημέρα". Είχε φτάσει αργά το απόγευμα και ο παπάς δεν είχε ακόμα φανεί. Παιδιά πράματα εμείς είχαμε ξαναπεινάσει και η μάνα μας μάς έβγαλε ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά που είχε περισσέψει, το έβαλε στη φωτογωνιά , μας έδωσε τρία πιρούνια και αρχίσαμε να τρώμε καθισμένοι κατάχαμα. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκε να χτυπάει η πόρτα . Ήταν ο παπάς!!! Η μάνα μας πανικόβλητη και "ντροπιασμένη" έχωσε το πιάτο με τα μακαρόνια στο βάθος του τζακιού που σιγόκαιγε για να το κρύψει από τα μάτια του παπά και κατόπιν άνοιξε και τον καλοδέχτηκε σταυροκοπούμενη ενώ εμείς του φιλάγαμε το χέρι κατά σειράν. 
Περιδιάβασε ο παπάς στο μικρό σπιτικό μας, άγιασε όλα τα δωμάτια και το εικονοστάσι , άγιασε και μας (το πιάτο-ευτυχώς- δεν το είδε), έριξε η μάνα μου κατιτίς στο δίσκο που κράταγε το παιδί που συνόδευε τον παπά κι όταν φεύγοντας έκλεισε η πόρτα πίσω τους , έτρεξε να βγάλει το πιάτο για να συνεχίσουμε το φαΐ . Όταν όμως το τράβηξε έξω τι να δει!!! 
Μια μεγάλη καπνιά είχε ξεκολλήσει από την καμινάδα και είχε πέσει κατευθείαν μέσα στο φαγητό! Σταυροκοπήθηκε η μάνα μου !
-Να είδατε που σας το 'λεγα; Ο Θεός θέλει να νηστεύουμε αυτή τη μέρα . Γι' αυτό μας έριξε την καπνιά μέσα στο φαΐ !
Εμείς, φοβισμένα και πελιδνά από τη θεία προειδοποίηση και απ' αυτό το μικρό θαύμα που συνέβη μπροστά στα μάτια μας δεν τολμήσαμε ΠΟΤΕ από τότε να παραβούμε τις νηστείες που μας όριζε η μάνα μας, η οποία είχε να το λέει σε όλους , σε κάθε ευκαιρία, αυτό που συνέβη εκείνη την "Πρωτάγιαση" του 1964 , στο παλιό μας το πατρικό σπίτι, στη γειτονιά του Νέου Κόσμου στη Σπάρτη !
* ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  *